luni, 8 octombrie 2007

despre torturasi rele tratamente

Interzicerea torturii,a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante



Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 in Titlul 1 ( Drepturi si libertati ) stipuleaza in articolul 3 interzicerea oricaror forme de tortura,tratamente inumane si degradante:
" Nimeni nu poate fii supus torturii,nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante."
Trebuie facuta insa o distinctie foarte clara in continutul prezentului articol dupa cum urmeaza:
a) tortura-durere sau suferinte fizice sau psihice de o mare intensitate aplicate victimei;
b) tratament inuman-suferinta fizica sau psihica,atentat la viata unei persoane, care se situeaza la un anumit grad de intensitate si care este produs in mod voluntar, de un agent al statului sau de o alta persoana asupra altei persoane;
c) tratament degradant- este tratamentul care creeaza victimei sentimente de teama,de neliniste,de inferioritate ce au ca scop umilirea,injosirea si infrangerea rezistentei victimei fie de natura fizica sau psihica.
Pentru a usura exprimarea privind tortura,tratamentul inuman si degradant s-a convenit ca acestea sa fie grupate sub denumirea de rele tratamente fara a fii insa confundate intre ele.Romania prin legislatia interna prevede si sanctioneaza relele tratamente atat in Constitutie cat si prin Codul Penal,totusi trebuie mentionat faptul ca in tara noastra pentru a nu se produce confuzie intre relele tratamente la care se refera Curtea Europeana ( tortura,tratament inuman si degradant ) in legislatia romana se cunosc termenii separatii tocmai pentru a diferentia de relele tratamente aplicate minorului( ? ).
Concluzii finale
Ocrotirea persoanei umane implica,interzicerea relelor tratamente considerate ca fiind o practica invechita si care in mod deosebit aduce atingere vietii personale,constituind o grava incalcare a demnitatii si personalitatii omului,astfel prin acest articol se stipuleaza o interdicitie absoluta,un drept intangibil( un atribut inalienabil fiintei umane acela de a nu suferi un tratament impotriva demnitatii sale).Pericolul realmente social subzista si dupa incetarea actelor de tortura victima fiind predispusa temerilor,a fricii,a obedientei neconditionate de autoritati,prejudiciind astfel relatiile victimei cu restul comunitatii cat si cu autoritatile.Interzicerea relelor tratamente este stipulata de mai toate statele fie din Europa cat si din intreaga lume.Relele tratamente in prezent nu mai trebuie considerate ca tehnici de interogare,ele fiind prevazute si sanctionate de legea penala,iar statele semnatare ale Conventiei sunt obligate sa incrimineze si sa pedepseasca orice act de tortura .
Importanta prevenirii si sanctionarii relelor tratamente se concretizeaza prin aceea ca ele nu trebuie sa fie aduse neaparat la cunostiinta autoritatilor de catre victima ci de orice persoana interesata sau care are cunostiinta despre asemenea fapte.O obligatie asemanatoare ii revine statului,astfel victima supusa unor rele tratamente(ne referim in mediul privativ) poate aduce la cunostiinta agentillor statului faptul ca este supusa unor astfel de tratamente iar agentii sunt obligati sa aduca la cunostiinta peroanei crescator ierarhic plangerea victimei,sirul putand continuand pana cand plangerea ajunge in fata autoritatilor competente cu solutionarea plangerii.
Un astfel de angajament pare real deoarece legea penala sanctioneaza persoana care are cunostiinta de o asemenea fapta ea putand fii acuzata de tainuire,sau complicitate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna!

Drepturile omului?
Suna frumos, dar din pacate Romania si romanii in general sant foarte departe ca aceste drepturi sa fie luate in considerare mai ales de catre cei care, au obligatia morala si profesionala sa le respecte.
Romania a trecut printr-o lunga perioada in care, pupulatiei i-au fost incalcate cele mai elementare drepturi ale unui om.
Cu citiva ani in urma romanilor le-a fost ingradit dreptul de a manca, de a cumpara alimente, benzina si altele.
Este regretabil faptul ca, dupa 17 ani de tranzitie si asa zisa democratie la toate nivelurile administrative se afla cei care,in trecut au ajutat la ingradirea acestor drepturi.
Militienii de atunci au devenit politistii de azi.
Multi dintre judecatori au ramas in functii iar de procurori nici nu mai relatez nimic.
Anul trecut am simtit pe pielea mea nenumarate incalcari ale drepturilor omului.
Intr-o situatie in care, esti umilit, batjocorit, agresat si lovit nu i-ti mai arde de a-ti gasi adevarul.
Nu ai unde sa mergi pentru ca,intitutia unde ai dreptul sa faci o plingere apartine tot de acelasi sistem care ti-a incalcat drepturile.
Personal, printr-o manevra militianista am fost implicat intr-o infractiune in urma caruia m-am trezit cu un dosar penal.
La manevra militianista au participat politisti, procurori si la urma judecatori.
Ca cetatean simplu este greu sa dovedesc acest lucru si nu am bani pentru a platii mii de euro unor avocati.
Astfel cei amariti ramin cu problemele fabricate si cei care au obligatia sa respecte drepturile omului sint avansati in grad si beneficiaza de diferite sporuri.
Cei care fac asemenea delicte, reprezinta o parte din cele mai importante institutii ale statului si beneficiaza de un statut privilegiat ba au si uniforma.
O persoana ca dvs.care, v-a fi avocat nu cred ca v-a suferi tratamente inumane, dar din pacate nu toti sintem avocati si cei mai multi din cetateni sint oameni simpli care, n-au nici o sansa cind sint facute abuzuri din partea institutiilor susmentionate.
Oricum, va doresc bafta si rabdare...

Rocsana spunea...

Buna Teo.
Te felicit ca abordezi acest subiect atat de strain pentru Romania noastra care,din pacate,e atat de saraca in cunostiinte privind drepturile omului.Suntem membru ONU,ne-am asumat obligatia de a respecta Declaratia Universala a Drepturilor Omului.Dar judecand dupa numarul proceselor intentate statului roman la C.E.D.O si castigate de catre cetateni,nu ne-am prea onororat obligatia...