duminică, 20 februarie 2011

Spitalul de urgenta Floreasca tratament discriminatoriu

Spitalul de Urgenţă Floreasca, acuzat de tratament discriminatoriu
Joi, 04 Iunie 2009

http://fm.realitatea.net/spitalul-de-urgenta-floreasca--acuzat-de-tratament-discriminatoriu_1119.html

Un tânăr seropozitiv de 26 de ani, care a fost tratat discriminatoriu în Spitalul de Urgenţă Floreasca, a câştigat în instanţă procesul intentat instituţiei de sănătate.

Teodor Moldovan, reprezentantul legal al tânărului, a declarat că tânărul a fost internat în luna februarie 2008 pentru o operaţie chirurgicală.

Din momentul internării şi până la externare a fost tratat discriminatoriu. Au sesizat atunci Consiliul pentru Combaterea Discriminării, care a demarat o anchetă la Spitalul Floreasca, şi au constatat tratamente discriminatorii din partea cadrelor medicale.

Pe baza acestei constatări, tânărul a acţionat spitalul în judecată şi miercuri tribunalul s-a pronunţat.

Decizia: spitalul trebuie să plătească tânărului daune morale pentru tratamente discriminatorii de 500 de lei.

Reprezentantul tânărului spune că din momentul în care el a declarat că este bolnav de SIDA au început sa apară problemele: la internare a fost tratat cu dispreţ de către asistente, a fost internat şi operat fără să semneze pentru asta şi a fost externat fără să semneze.

"S-a uitat pe fişă şi a văzut scris cu marker roşu HIV pozitiv şi şi-a avertizat colegele de tură că trebuie să fie atente, au o internare specială şi să se pună sac galben şi roşu pe pat. La care reclamantul a cerut explicaţii, în mod firesc. Asistenta a ridicat tonul şi i-a spus 'ai venit să ne umpli de SIDA'".

"Reclamantul a făcut în cele din urmă intervenţia chirurgicală pentru care fusese internat în Spitalul de Urgenţă Floreasca, însă fără acordul său explicit, semnarea acordului pentru intervenţii chirurgicale", spune la Realitatea FM Teodor Moldovan, reprezentantul legal al tânărului.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, spune că a fost demarată o anchetă în urma căreia s-a constatat că tânărul a fost tratat discriminatoriu şi s-au aplicat sancţiuni în spital.

"Noi am aplicat o sancţiune anul trecut şi reclamata ne-a atacat hotărâreea şi avem termen pe 11 iunie la Curtea de Apel Bucureşti. Pot să vă confirm că a fost în paralel un proces, pentru că am găsit la dosar o cerere prin care ni s-a solicitat redactarea mai rapidă a hotărârii", spune Asztalos Csaba.

Purtătorul de cuvânt al spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, spune că încă nu a primit pe cale oficială decizia tribunalului, însă confirmă că în februarie a avut loc un astfel de eveniment.
"Am discutat cu doamna jurist, care cunoştea cazul, dar momentan spitalul nu are nicio comunicare. Poziţia oficială în momentul de faţă este că în momentul când se va face comunicarea oficială de la Tribunal cu sentinţa şi motivarea sentinţei, ea va fi analitzată şi, este posibil ca în funcţie de motivaţie, acea hotărâre să fie atacată în continuare în instanţă", spune la Realitatea FM Bogdan Opriţa.

Niciun comentariu: